
Poważny problem w lasach Yellowstone
9 października 2014, 12:10W północnych regionach Gór Skalistych od 2009 roku obserwuje się szybkie wymieranie całych lasów składających się z sosny wysokogórskiej (Pinus albicaulis). Lasy są zabijane przez żuka z gatunku Dendrodocus ponderosae, którego populacja gwałtownie wzrosła w wyniku globalnego ocieplenia

Węże starsze o kilkadziesiąt milionów lat
28 stycznia 2015, 13:15Węże żyją na Ziemi znacznie dłużej niż dotychczas sądzono. Naukowcy opisali właśnie cztery skamieniałości tych zwierząt. Najstarsze z nich należy do 25-centymetrowego Eophis underwoodi

Nerwy jak lina do bungee
5 maja 2015, 06:33Specjaliści z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej odkryli, że budowa nerwów jamy gębowej i języka fałdowców (Balaenopteridae) pozwala im się 2-krotnie wydłużyć, a następnie zwinąć jak lina do bungee.

W Malezji wyginęły dzikie nosorożce sumatrzańskie
20 sierpnia 2015, 12:49Wg specjalistów, nosorożec sumatrzański (Dicerorhinus sumatrensis) wyginął w Malezji na wolności.
Sklerosteryna - białko zapobiegające przerzutom raka prostaty
18 listopada 2015, 11:33Amerykańscy badacze odkryli, że sklerosteryna (SOST), białko, do którego ekspresji dochodzi głównie w kościach, hamuje przerzuty raka prostaty do kości.

Promieniowanie powoduje ślepotę u zwierząt z Czarnobyla
12 lutego 2016, 11:53Długoterminowa ekspozycja na niskie dawki promieniowania jonizującego upośledza wzrok dzikich zwierząt z Czarnobyla.

Najstarsze dowody dot. serowarstwa w wysokich Alpach
22 kwietnia 2016, 11:36Archeolodzy znaleźli dowody, że produkcja serów na terenie szwajcarskich Alp datuje się już na czasy prehistoryczne.

Zapobieganie próchnicy za pomocą nanocząstek
27 lipca 2016, 11:42Badacze z Uniwersytetu Pensylwanii wykorzystali nanocząstki do rozbijania płytki nazębnej i zapobiegania próchnicy.

Biolodzy badają białkowe sekrety delfinów
14 października 2016, 12:05W surowicy krwi delfinów występują bardzo wysokie stężenia pewnego przeciwutleniacza - cysteaminy.

Najstarsze bezpośrednie dowody na gotowanie roślin
20 grudnia 2016, 10:48Brytyjsko-włoski zespół naukowców zdobył najstarsze bezpośrednie dowody na przetwarzanie przez człowieka roślin w celach kulinarnych.